Pages

11/24/2011

JBL LS80 Speakers maken indruk!


JBL LS80 Speaker
Eerste oogopslag: mooie grote, statige en mooi afgewerkte speakers

De speakers

Op het eerste gezicht zul je je misschien niet realiseren dat nieuwe LS80 JBL luidsprekers iets bieden, dat weinig andere home hi-fi luidsprekers kunnen bieden. Dat 'iets' is een compressie driver. Deze zijn vaker te vinden in professionele P.A. systemen en in veel van de monitor luidspreker systemen die worden gebruikt in opnamestudio's.

In het geval van de LS80, is de vorm van het hoorn type gepatenteerd door JBL, met de naam 'BiRadial'. 
In feite is er een veel betere energie-overdracht dan bij een dome-tweeter.
Hoewel de compressie driver zeer geschikt is voor het leveren van een hoge efficiëntie, is het normaal gesproken een nachtmerrie als het gaat om de frequentie response en dispersie, voor HiFi begrippen. Zo niet bij de Bi-Radial horn, het gepatenteerde ontwerp van JBL omzeilt dit 'probleem'.

Boven de Bi-Radial horn aan de voorkant van de LS80 is een 19mm polyester-film ring radiator super-tweeter.
JBL's Waveguide zit er om de efficiëntie van de tweeter aan te passen zodat deze overeenkomt met de efficiëntie van de compressie driver eronder.
Bass en de lagere midden frequenties worden geleverd door twee identieke bas / midrange drivers drivers met een diameter van 200mm. Zoals je zou verwachten van JBL, zijn dit zeer indrukwekkend units.


Uiterlijk
De indrukwekkende hoogte op een relatief kleine voetafdruk, gecombineerd met het feit dat drie van de vier drivers zijn gemonteerd in de bovenste helft van de kast (en het gewicht van de compressie driver is aanzienlijk!) betekent dat de luidsprekers een hoog zwaartepunt hebben en zijn vrij eenvoudig te kantelen als je onzorgvuldig bent.

De zijwanden van de speakers zijn afgewerkt in een prachtige mahonie fineer die zijn gelakt en gepolijst tot een zeer hoge glans. De bovenkant, achterkant en voorkant panelen zijn allemaal afgewerkt met een grijze structuur coating die visueel prima opwegen tegen de mahonie fineer.

Over de basis gesproken, het is vrij ongebruikelijk in dat ze geleverd worden met vaste rubberen voetjes, in plaats van met spikes. Dit is zeker handig voor mensen die vloeren hebben van gepolijst hout of marmer. De voeten zijn niet erg hoog, dus als je hoogpolig tapijt hebt, kun je de vergulde spikes gebruiken, die JBL standaard mee levert.


Geluidsbeeld
De midrange en treble klinkt altijd helder. Ook als je het volume hard zet, de klankkleur blijft identiek. Echte uitzonderlijke prestaties dus.
De bas is sterk qua kracht en erg strak. Een solide basis voor de muzikale prestaties van de speaker.
De hoorn en de kleine tweeter werken ook heel goed samen waarbij de tweeter alleen de allerhoogste frequentes voor zijn rekening neemt. Een absoluut goede verdeling in de hoge frequenties. Zoek wel naar de ideale luisterposite bij deze speakers om het mooiste resultaat te horen. Dit geldt zeker voor de Bi-Radials.

Conclusie
De Europese Sound and Imaging Association heeft de JBL LS80 uitgeroepen tot 'Europese Luidspreker van het Jaar 2008-2009' (Home Theater Categorie) en dat is niet voor niks! Deze speakers zijn echt je geld dubbel en dwars waard en kunnen makkelijk meedoen met de High End klasse! Need I say more...

Pluspunten
Indrukwekkende bas
Uitstekende mid en high response
Compressie tweeter
Mooie afwerking

Minpuntje
Hoge zwaartepunt met kleine speakervoet
Grote kasten (als je dit als nadeel wilt beschouwen)

No comments:

Post a Comment