Pages

11/27/2011

Onkyo TX-NR609, klaar voor de toekomst
Key Features

  • THX® Select2 Plus™ Certified
  • HDMI® Support for 3D Video and Audio Return Channel
  • Network Capability Delivers Internet Radio and Network Audio Streaming via Ethernet
  • 4K Video Upscaling and Processing via Qdeo™ Technology
  • Audyssey DSX™ and Dolby® Pro Logic® IIz

Uiterlijk

Onkyo heeft het uiterlijke design een makeover gegeven, met een eenvoudigere look qua knoppen. Het ziet er opgeruimd en overzichtelijk uit. De hoofd-of basisfuncties zitten op de goede plekken en de volumeknop met een wit verlichte rand ziet er geweldig uit en voelt ook zo.

Het display is groot en makkelijk af te lezen. Alle info die je nodig hebt staat erop.
Onderaan op de voorzijde zie je een van de vele HDMI ingangen. Ook een hoofdtelefoon-aansluiting, een composiet video ingang, een USB-poort (voor een iPod/iPhone of opslag apparaat) en ook een ingang voor de setup microfoon die meegeleverd is.


Het achterpaneel biedt een wereld aan aansluitingen. Wat dus meteen opvalt is de rij met 5 HDMI-ingangen en 1 uitgang, allemaal versie 1.4 (3D compatible, ARC- compatible tv). Je hebt er dan dus 5 voor de vaste digitale video-bronnen en 1 aan de voorkant voor de incidentele (gast) bronnen, bijvoorbeeld een portable mediaspeler van vrienden die langskomen.
Dat zijn er dus een boel, wat dus makkelijk laat raden wat de sterke kant van dit systeem is.

Verder zien we 2 component video ingangen met 1 uitgang, 5 composiet video ingangen en 2 uitgangen, 4 digitale audio ingangen (2 optisch en 2 coaxiaal), 6 analoge audio ingangen en 1 uitgang.
Een bijzondere aansluiting is de Universal port voor externe randapparatuur zoals de UP-A1 iPod/iPhone dock of de UP-DT1 DAB radio tuner. Ook zit er nog een analoge RGB ingang voor PC's.
De speaker uitgangen zijn banaan-plug compatible of draaiklem.


Spotify

Alle netwerk mogelijkheden kun je op de ethernet poort aansluiten. Er is ook een optie voor een Onkyo draadloos USB adapter voor Wifi.
Spotify is de echte highlight op dit systeem, gezien de stijgende populariteit van deze streaming service. Het is beschikbaar met 1 druk op de knop en je ziet het meteen op je tv scherm.
In het muziekmenu o.a. What's New en Starred. Je kan met playlists werken en je ziet album cover arts.
Spotify is samengebracht met internet radio services vTuner, Napster en Last.fm. Ook DLNA en Windows 7 gecertificeerde NR609 biedt streaming van MP3, WMA,FLAC,WAV,Ogg Vorbis,AAC en LPCM bestanden.
Het is eigenlijk een simpele vinding om het in te bouwen in een surround systeem. Hiervoor zag ik het eigenlijk alleen bij losse mediaplayers en soms ingebouwd bij internetradio-systemen. Goed gevonden!

Video

Over innovatie gesproken! Het is 's werelds eerste AV receiver die video upscaling heeft tot 3840 x 2160 (4K) resolutie. Dat is nog niet nuttig voor de huidige HD tv's, maar het is wel klaar voor de toekomstige tv systemen die meer gebaseerd zijn op de nieuwste 3D technology, bijvoorbeeld de brilloze 3D-systemen die nu nog in ontwikkeling zijn en volgens eigen zeggen binnen een jaar op de markt komen. Voor nu kan deze receiver ook gewoon de gewoonlijke 720P,1080i en 1080p resoluties aan.

Setup

De TX-NR609 is eenvoudig te configureren dankzij het overzichtelijke menu op je TV. Je kunt binnen no-time op je netwerk komen en de webradio in te stellen.
De geluidsinstellingen kun je aan de meegeleverde microfoon en de dynamische Audyssey 2EQ setup overlaten. De testtonen stellen de speakersettings in relatie tot je kamer akoestiek in. De Audyssey Dynamic EQ en Dynamic Volume werkt hard om je sound in verhouding te houden. Makkelijk instellen dus!

Prestaties

De prestaties met Blu-ray zijn geweldig. Krachtig, precisie en helderheid zijn woorden die bij me opkomen als ik luister. Actiescenes met flinke volumes komen goed over zonder dat het gaat 'schreeuwen'. Kristal heldere hoge frequenties en een gevoel van gelaagde diepte in het geluid, goede spraakverstaanbaarheid, ook in rustigere filmscenes. Het gemak waarmee deze versterker de beleving overbrengt is bijna te evenaren met de bioscoopzaal. Je wordt de film bijna ingezogen. Deze versterker is een zekere toevoeging aan een meeslepende filmbelevenis!

Met muziek van CD en SACD presteert de TX-NR609 ook lang niet slecht. Tja, de sterke kant is natuurlijk film, maar er is een geweldige balans in de frequentie en het klinkt als een warm bad, ook als je 'm gebruikt zonder een subwoofer.

Conclusie

Met zoveel mogelijkheden en goodies die toegevoegd zijn aan deze versterker, is de kwaliteit in geluid echt boven verwachting. Er is aan alles gedacht, het klinkt fantastisch en het uiterlijk oogt robuust en overzichtelijk.
Dit systeem is voor de echte film liefhebber die veel video en audiobronnen in zijn arsenaal heeft. Maar al heb je alleen een Blu-ray, DVD en/of een CD speler en heb je plannen om je spullen en mogelijkheden uit te breiden, dan kan je nog jaren mee. Dit apparaat ligt voor op de toekomst en levert dus nog jarenlang plezier.

Netwerk functionaliteit is enorm gebruiksvriendelijk en nuttig, vooral Spotify draagt veel bij aan extra muziekplezier, het delen en het ontdekken van nieuwe muziek.

Deze versterker is ook THX Select2 Plus Certified, is compatible met Apple, speelt een grote hoeveelheid audio codecs af. Je kunt USB apparatuur aansluiten en nog veel meer digitale en analoge audio en videobronnen.
Je hebt automatische setup en instellen van je versterker is kinderspel.
De menu's op je tv zijn overzichtelijk.
Je krijgt ready-for-the-future video upscaling (3840 X 2160 resolutie)

Met deze specificaties is de prijs/kwaliteit verhouding wel ultiem te noemen. Al met al een geweldige aankoop!

Specs


No comments:

Post a Comment